Tvoříme e-shopy
Novinky

Jsme připraveni na novelu zákona o odvodu DPH do zahraničí

01. 07. 2021 3 minut

Na novelu zákona o odvodu DPH jsme včas zareagovali a wpjshop na ni plně připravili.

Sdílet



Jsme připraveni na novelu zákona o odvodu DPH do zahraničí

SPUSTILI JSME PODPORU PRO OSS

V červenci letošního roku vešla v platnost novela nabízející zjednodušené přiznání k DPH v cizích státech EU. Cílem nové úpravy je, aby se daň z přidané hodnoty odváděla tam, kde se zboží nakupuje. „OSS slouží pouze k odvodu DPH v ČR u vybraných plnění, která jsou poskytována přeshraničně koncovým spotřebitelům (B2C) do jiných států EU a u kterých vzniká dodavateli povinnost odvodu DPH v členském státě spotřebitele (členský stát spotřeby). Dodavatel (uživatel OSS) se registruje do režimu OSS a odvádí DPH pouze v jednom členském státě EU (tedy v ČR), ačkoliv se jedná o přeshraniční plnění v EU.” uvádí server Finanční Správa.

 

Celá problematika není nic jednoduchého a jejímu nastudování, vývoji a nasazení jsme věnovali v červnu 324 hodin. Přesto mají všichni naši zákazníci podporu pro OSS zdarma. Stačí zapnout podporu pro OSS v administraci e-shopu a je to. Systém je na ni plně připraven. Díky tomu, že jsme se na legislativní změny připravili včas, nemusí se naši klienti prakticky o nic starat.

 

OSS: KONTROLA DIČ A B2B OBJEDNÁVKY

Spolu s podporou pro OSS bylo třeba zapnout všem e-shopům s OSS modulem i kontrolu DIČ pro všechny objednávky. Objednávky do ciziny s DIČ je totiž třeba vystavit bez DPH a mimo režim OSS. DIČ ověřujeme online přes oficiální systém VIES.

 

OSS: PODPORA ÚČETNÍHO PROGRAMU POHODA

Hodně našich zákazníků využívá účetní systém POHODA, i na to jsme mysleli při přípravě našeho řešení. Používá-li e-shop účetní program POHODA je nezbytné přejít na aktuální verzi, ta přidává podporu pro OSS. Je také potřeba nastavit podporu pro zahraniční DPH a vyplnit příslušné sazby. Více se dozvíte v tomto videonávodu přímo od dodavatele software.

V našem e-shopu pak stačí jednoduše u všech sazeb DPH jednotlivých zemí vyplnit, pod jakou sazbou jste je do POHODY zadali - běžná, snížená, druhá snížená.

Na závěr tohoto článku slavnostně přísaháme, že budeme i nadále bdít nad povinnostmi i zákony pro e-shopaře a udržovat wpjshop vždy aktuální a na vše připravený.

Zajímá vás wpjshop? Kontaktujte nás a my vás s rozhráním seznámíme hlouběji.